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JN 30 1993

Mr. Jerome H. Heckman
Keller and Heckman
1001 G Street, NW
Suite 500 West
Washington, DC 20001

Dear Mr. Heckman:

This is in response to your letter of March 16, 1993, in which you requested our
evaluation of the use by your client, Novacor Chemical, Inc., of post-consumer
polystyrene recovered from controlled sources for the production of food-contact plates,
cutlery, trays, cups, containers, and lids.

The information you have provided describes the collection, sorting, washing, and
processing procedures for post-consumer polystyrene. In particular, you state that the
recycled polystyrene would be collected from two sources: 1) used polystyrene bulk
containers for transporting fish, and 2) food-contact articles collected from institutional
food-serving establishments. You have indicated that the polystyrene would be recovered
immediately and washed directly after use. The collected polystyrene will be isolated and
will not come into contact with other recovered plastic materials during the recycling
process. The recycled polystyrene would be blended with virgin polystyrene complying
with 21 CFR 177.1640 Polystyrene and rubber-modified polystyrene and used to
manufacture trays, plates, cutlery, cups, containers, and lids for use by fast-food and
similar restaurants.

Based upon our review of the information you have provided, we find that because of
strict source control, there is little likelihood of unacceptable contaminant levels in your
recycled polystyrene. Therefore, your use of post-consumer recycled polystyrene,
collected as described above and used to manufacture plates, cutlery, trays, cups,
containers, and lids intended for use by fast-food and similar restaurants will not require
amendments to the food additive regulations.

While the agency encourages the use of tight source control in the collection of products
for recycling into food-contact articles, it remains the responsibility of the manufacturer
to ensure that the final plastic article is free of possible chemical and microbiological
contaminants. Furthermore, if any adjuvants are used in the blending of virgin and
recycled resin to form the food-contact articles, those adjuvants and their levels must be
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appropriately regulated for the proposed use. The use of unregulated adjuvants or the use
of regulated adjuvants at levels higher than are currently authorized would require further
review by FDA.

Although we have concluded that your intended use of recycled polystyrene does not
require an amendment to the food additive regulations, you should be aware that we are
currently developing a formal policy on the use of post-consumer recycled plastics in
contact with food. Thus, the decisions set forth in this letter may need to be modified
due to future deliberations on this matter.

If we can be of any further help, please do not hesitate to contact us.

Sincerely yours,
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Eugene C. Coleman
Director
Division of Petition Control
Center for Food Safety
and Applied Nutrition



